• facebook

Dyniowe pancakes

Pancakes czyli naleśniki w wersji amerykańskiej – małe, puszyste i przepyszne! Z dodatkiem musu z dyni oraz cytrynowej skórki mogą spokojnie zagościć na naszych stołach jako przekąska lub deser!

_

dav

_

Składniki:

  • jajko
  • 150 ml maślanki
  • 100 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 150 ml musu dyniowego
  • otarta skórka z 1/4 cytryny
  • olej roślinny do smażenia

Polewa: rozpuszczona w kąpieli wodnej gorzka czekolada

_

Sposób wykonania:

  1. Jajko roztrzepać, dodać maślanki. Mieszając, dodać mus dyniowy oraz cukier, a następnie powoli dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i formujemy małe placki. Smażymy. Gdy zobaczymy pękające bąbelki powietrza na powierzchni, przewracamy na drugą stronę. Powinny być złociste.
  3. Podajemy na ciepło. Można posypać całość cynamonem. Smacznego!

Zostaw odpowiedź