• facebook

Rustykalna tarta z burakami, ricottą i miodem

…i orzechami włoskimi ;)

Połączenie buraków z ricottą i miodem oraz orzechami włoskimi lub pecan chodziło mi już po głowie dłuższy czas.  Wreszcie udało się zrealizować pomysł w formie bardzo prostej w wykonaniu tarty. Dodanie mąki razowej do ciasta obok pszennej sprawia, że tarta ma bardziej „rustykalny” charakter, a słodycz miodu i gorzki posmak orzechów nadają ciekawe uzupełnienie całości.  Zapraszam ;)

_

SONY DSC_

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki razowej
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • trzy średniej wielkości buraki
  • 150 g ricotty
  • garść orzechów włoskich
  • kilka łyżeczek płynnego miodu (najlepiej gryczanego)

_

Wykonanie:

  1. Miękkie masło łączymy z jajkami, mąką pszenną oraz razową i solą, szybko zagniatając. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie obieramy buraki i kroimy na cienkie plastry.
  2. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Możemy rozsmarować część ricotty na spodzie (zostawiając „margines” ciasta, który zostanie zawinięty) i ułożyć plastry buraków. Zawijamy brzegi ciasta do środka. Rozsypujemy orzechy i resztę ricotty na wierzchu.
  3. Pieczemy przez ok. 20-30 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu polewamy całość miodem. Najlepiej podawać tartę na ciepło.

_

SONY DSC

2 komentarzy

  1. ~Mela · 11 października 2016 Odpowiedz

    Połączenie buraków i orzechów…może smakować bardzo ciekawie :) widzę, że lubisz łączyć smaki i eksperymentować w kuchni :) Pozdrawiam!

Odpowiedz na „~MelaAnuluj komentarz