• facebook

Cytrynowe z lawendą

Nie od dziś jestem fanką lawendy w każdej postaci. Postanowiłam upiec coś z okazji kończącego się lata, ale nie jestem jeszcze przygotowana na tradycyjną tartę z jabłkami. Jeszcze za wcześnie ;) 
Przeszukałam sieć i trafiłam na przepisy dotyczące ciasta cytrynowego z dodatkiem kwiatów lawendy – (http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/2013/07/ekspresowe-ciasto-cytrynowo-lawendowe.html) nie mogłam się powstrzymać! Co prawda nie wyszło aż tak wyrośnięte, ale przynajmniej po nasyceniu syropem cytrynowo-lawendowym nie miało prawa być suche.
_
SONY DSC
_

Składniki:
(forma o śr. 26 cm)

  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru brązowego drobnoziarnistego
  • 200 ml mleka 
  • 200 ml rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki kwiatów lawendy
  • skórka z 1 cytryny

    Syrop do nasączenia ciasta:

  • 100 g cukru (brązowy, drobnoziarnisty)
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka kwiatów lawendy

_
Przygotowanie:

  1. Przesiewamy zarówno mąkę jak i mielone migdały. Dodajemy cukier brązowy i wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Mieszamy.
  2. Jajka roztrzepujemy z rozpuszczonym masłem (przestudzonym!) i mlekiem, dodając otarta skórkę cytryny oraz kwiaty lawendy. Dodajemy stopniowo do suchych składników, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
  3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli zdecydujecie się na pieczenie w ceramicznej formie jak ja, to wystarczy wysmarować ją tłuszczem. Wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 30 minut, sprawdzając co jakiś czas patyczkiem.
  4. W międzyczasie możemy zająć się syropem, którym nasycimy ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. Do rondelka wlewamy sok z cytryny i dodajemy cukier oraz kwiaty lawendy. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i uzyskamy gęsty syrop.
  5. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy je ponakłuwać wykałaczką, a następnie stopniowo polewać syropem. Odstawiamy do wystudzenia. Można je posypać świeżymi kwiatami lawendy i płatkami migdałowymi. Gotowe!
    _
    SONY DSC

3 komentarzy

  1. ~Jaglusia · 10 września 2016 Odpowiedz

    Nie odpowiada mi posmak cytryny w deserach, jednak ten przypadł mi do gustu. Na pewno wypróbuję. :) Zapraszam do siebie.   https://jaglusia.wordpress.com/

  2. ~Mela · 6 października 2016 Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam ciasta z lawendową nutą, to dla mnie całkowita nowość :) z jesienią kojarzą mi się również ciasta dyniowe, polecam! :)

Odpowiedz na „~JaglusiaAnuluj komentarz