• facebook

Prosto, szybko i mirabelki!

Tak się złożyło, że w ogródeczku za kamienicą rozrosła się mirabelka. Musi jej być tu wyśmienicie, bo obrodziła mnóstwem owoców. Nie mogłam się powstrzymać ;) 
Ciasto jest bardzo proste, idealne letnią porą. Zapraszam!
_
SONY DSC_

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • ok. 20 mirabelek
    _

Wykonanie:

  1. Owoce myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki.
  2. Mieszamy ze sobą suche składniki. W drugim naczyniu mieszamy olej, jajka i jogurt.
  3. Mieszamy mokre składniki z suchymi. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  4. Ciasto wylewamy na blaszkę (śr. ok. 20 cm) przesmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na wierzchu owoce. Pieczemy przez 20-30 minut.

_

SONY DSC

 

1 komentarz

  1. ~Kasia Sarna · 9 sierpnia 2016 Odpowiedz

    Mirabelki przeważnie jem prosto z drzewa. chętnie spróbowałabym ciasta:)

Odpowiedz na „~Kasia SarnaAnuluj komentarz