• facebook

Tarta ryżowa z białą czekoladą i truskawkami

SONY DSC

_

Składniki:

  • 150 g płatków ryżowych
  • 300 ml mleka
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 300 g truskawek
  • kilka liści mięty

_
Wykonanie

  1. Przygotujmy spód. Grzejemy mleko i wsypujemy płatki, mieszając aż do zagotowania. Gotową masą wykładamy przesmarowaną ówcześnie masłem blaszkę. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Wyciągamy, aby nasz spód wystygł.
  2. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Miksujemy z serkiem mascarpone. Wykładamy na spód ryżowy i wkładamy całość do lodówki na kilka godzin. 
  3. Na wierzchu układamy pokrojone według uznania truskawki. Dodajemy kilka liści mięty dla urozmaicenia smaku. Gotowe!

SONY DSC_

SONY DSC

2 komentarzy

  1. ~ogłoszenia towarzyskie puszcze z dymem · 11 lipca 2016 Odpowiedz

    Jejku… teraz ten przepis będzie mi chodził cały dzień po głowie. Najlepsze połączenie: truskawki i biała czekolada. Ahhh na pewno pyszne!

  2. ~mlody · 15 lipca 2016 Odpowiedz

    Wygląda na bardzo smaczne,

Odpowiedz na „~mlodyAnuluj komentarz