• facebook

Ciasteczka owsiane z truskawkami i miętą

Tak, znów pojawiają się u mnie ciasteczka owsiane. Można do nich „wrzucić” co tylko dusza zapragnie i zawsze wyjdą. Tym razem wpadłam na pomysł, aby połączyć smak truskawek, mięty i białej czekolady karmelowej. 
-
SONY DSC

_
Składniki

  • 250 g płatków owsianych
  • 125 g mąki pszennej (można ją zastąpić ryżową)
  • tabliczka białej czekolady karmelowej
  •  5 truskawek
  • kilka liści świeżej mięty

_

Wykonanie

  1. W misce mieszamy płatki i mąkę. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy składniki suche z roztopionymi masłem i czekoladą.
  2. Kroimy truskawki w drobną kostkę. Rwiemy na małe kawałki liście mięty. Dodajemy do masy.
  3. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 150 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe!

_
SONY DSC

2 komentarzy

  1. ~Mela · 6 września 2016 Odpowiedz

    Przepis wydaje się dość prosty… a połączenie mięty z truskawkami zaskakujące :) opcjonalnie, ile ciasteczek powstanie z podanych składników? Czy miętowa nutka jest wyraźnie wyczuwalna w smaku? Polecam przepis na ciasteczka jaglane z 3 składników :)

    • Chrapka · 10 września 2016 Odpowiedz

      Owsiane są jednymi z najprostszych ;) Zależy jak duże są ciasteczka. Ja robię niewielkie i wychodzi ich ok. 12-15 :) Mięta jest wyczuwalna bardzo delikatnie, ale zostawia przyjemny posmak. Dziękuję, zerknę!

Odpowiedz na „~MelaAnuluj komentarz