• facebook

Kosmos na talerzu…

…czyli tort z motywem mgławic.
Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się jak podczas przyjęcia zrobić na swoich gościach wrażenie, to mam dzisiaj dla Was smaczne i widowiskowe rozwiązanie. No, a jeśli kawalek Wszechświata na talerzu nie jest w stanie kogoś zachwycić, to nie wiem co by to mogło być ;) Proces wykonania nie jest zbyt skomplikowany, choć zajmuje sporo czasu, ale efekt jest wart każdej spędzonej w kuchni minuty.
Inspiracją był przepis na „Black Velvet Nebula Cake” z bloga SprinkleBakers, na którego polecam zajrzeć nie tylko podczas dekorowania tortu ;)
Zapraszam!
_
SONY DSC_

Kilka uwag i podpowiedzi:

  1. Należy przygotować sobie okrągłą blaszkę do pieczenia (ja użyłam o średnicy 25 cm). Jeśli mamy dwie lub trzy takie same blaszki, to można oczywiście wykonywać kilka warstw ciasta na raz.
  2. Trzeba zaopatrzyć się w barwniki spożywcze w żelu (niebieski, różowy, fioletowy, biały i ewentualnie czarny) i kilogram czarnej plastycznej masy cukrowej do obłożenia tortu.
  3. Przy dekorowaniu przyda się miękka gąbka i cienki pędzelek.
  4. W oryginalnym przepisie tort składa się tylko z kakaowych warstw ciasta, co nadaje mu elegancji, ale jeśli chcemy zaszaleć z kolorami także w środku, to wystarczy zamiast kakao dodać wybrany barwnik i dobrze wymieszać.

_

SONY DSC

_

Składniki:

Jedna porcja ciasta (do przekrojenia na 2 części) na blaszkę o średnicy 25 cm

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • pół szklanki kakao (opcjonalnie + kropla czarnego barwnika)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • szklanka maślanki
  • pół szklanki oleju


Krem budyniowy

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła (o temp. pokojowej)
  • 3 łyżki cukru
  • (opcjonalnie) wybrany barwnik lub/i aromat

_ Dodatkowo: truskawki/kawałki czekolady
_
Masa maślana pod lukier plastyczny:

  • 250 g masła
  • 500 g cukru pudru

SONY DSC
_
Wykonanie:

  1. Zaczynamy od upieczenia warstw z ciasta. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, cukier, proszek, sodę, kakao), wbijamy jajka i, zaczynając miksować, dodajemy maślankę i olej oraz czarny barwnik jeśli zdecydowaliśmy się na ciemną wersję ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, a blaszkę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia i przesmarowujemy tłuszczem. Pieczemy ok. 30 minut, sprawdzając co jakiś czas patyczkiem (lub wykałaczką). Odstawiamy do ostygnięcia, po czym przekrawamy na dwa płaty. Powtarzamy proces w zależności od tego ile chcemy stworzyć warstw. 
  2. W międzyczasie możemy wykonać krem budyniowy. 3/4 szklanki mleka mieszamy z mąką oraz mieszanką z opakowania, a pozostałą część mleka gotujemy z cukrem. Mieszamy ze sobą, zostawiamy do ostygnięcia. Następnie należy połączyć budyń z masłem, miksując je razem – masło dodajemy po łyżce do budyniu aż powstanie jednolita, puszysta masa. 
  3. Możemy teraz przekładać warstwy ciasta cienką warstwą kremu, umytymi i pokrojonymi owocami lub posiekaną czekoladą – wybór dodatków należy do nas ;) Na zdjęciu można zauważyć, że jedną warstwę ciasta skruszyłam na krem. Jeden płat rozkruszył się znacznie i nie chciałam go zmarnować. Jak widać małe wpadki nie przeszkadzają w kontynuowaniu procesu tworzenia tortu ;)
  4. Teraz należy pokryć całość masą maślano-cukrową. Stopniowo dodajemy do miękkiego masła cukier puder, miksując. Po stworzeniu jednolitej masy, pokrywamy nią ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godzin, aby pokrywa stwardniała.
    _
    SONY DSC
    _
  5. Czas na dekoracje. Wyciągamy ciasto z lodówki. Lukier plastyczny należy wyrobić w rękach i rozwałkować na grubość ok. 3mm. Następnie musimy przesmarować mokrym pędzlem cukierniczym pokrywę maślano-cukrową i nakładamy na całość płat plastycznej masy cukrowej. Dociskamy lekko, formując. Niepotrzebny naddatek lukru odcinamy nożem. Dobrze jest włożyć całość do lodówki na kilka godzin, aby lukier wysechł.  
  6. Czas na malowanie! Polecam zajrzeć do SprinkleBakes (http://www.sprinklebakes.com/2016/04/black-velvet-nebula-cake.html) gdzie został pokazany proces tworzenia „mgławic” krok po kroku. Czego potrzebujemy? Barwników spożywczych, talerza lub paletki do farb, gąbki i pędzelka. Najważniejszy jest biały barwnik. Najpierw mieszamy biały z wybranym kolorem i maczamy w nim gąbkę, aby następnie stworzyć jasną, podłużną plamę na powierzchni lukru plastycznego. Najważniejszą zasadą jest, aby nie przesadzić z dociskaniem i zapełnianiem czarnej powierzchni ponieważ to właśnie czarne „prześwity” nadają najwięcej uroku. Po użyciu jasnej wersji barwnika czas na czysty, ciemny kolor. Rozprowadzamy go mniej więcej po centralnej części podłużnej plamy. Następnie należy użyć białego barwnika, aby stworzyć delikatną otoczkę wokół głównego trzonu mgławicy, rozmazując biel palcami. Powtarzamy proces przy kolejnej mgławicy. Pędzelkiem maczanym w białym barwniku stworzymy gwiazdy. Można je rozcierać dla uzyskania dodatkowych efektów. 
  7. Dobrze jest poczekać aż dekoracja wyschnie. Podanie tak udekorowanego tortu na pewno wzbudzi nie małą sensację podczas przyjęcia ;) Powodzenia!
    _
    SONY DSC_
    SONY DSC
    _

    SONY DSC

1 komentarz

  1. ~ladylaura · 23 maja 2016 Odpowiedz

    Nie używam barwników do ciast,ale myślę,że dla tego tortu warto.Cudowny efekt,brawo.

Zostaw odpowiedź