• facebook

Ciasteczka owsiane z lawendą i bananem

Po świątecznych smakołykach czas powrócić do lżejszych przekąsek ;) Ciasteczka owsiane z lawendą są jednym z moich ulubionych przysmaków, a po dodaniu do ciasta banana okazały się tak dobre, że zniknęły w ciągu jednego popołudnia. Chrupie się je zarówno dobrze do porannego kakao jak i popołudniowej kawy czy też wieczornej herbaty ;)
_
SONY DSC_

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 200 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • jeden dojrzały banan
  • kopiasta łyżeczka suszonych kwiatów lawendy

_

Wykonanie:

  1. W misce mieszamy mąkę, proszek i płatki. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy lawendę. Następnie dodajemy mleko i miód, mieszamy. Wyłączamy gaz.
  2. Stopniowo dodajemy do rozpuszczonego masła suche składniki. Mieszamy. Dodajemy rozgniecionego widelcem banana i znów mieszamy całość. Powstanie gęsta masa, z której możemy uformować ciastka i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  3. Pieczemy w 180 stopniach, z termoobiegiem, przez 8-10 minut. Gotowe!
    _
    SONY DSC

Zostaw odpowiedź