• facebook

Babka warstwowa

Babka to nieodłączna składowa Wielkanocnego stołu. Cytrynowa, jogurtowa, migdałowa…. Ach, same pyszności! W tym roku postanowiłam upiec babkę waniliowo-kakaowo-cynamonową z orzechami pecan. Jest troszkę czasochłonna ze względu na pieczenie kolejnych warstw, ale efekt jest wart pracy ;)
Zapraszam!
(Proporcje składników podane na małą formę do babki – ok. 16 cm śr. u podstawy)
_
IMAG3238_
Składniki:

  • 200 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 90 g skrobii ziemniaczanej
  • 170 g cukru brązowego
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • 1-2 kropli aromatu waniliowego
  • kilka orzechów pecan
    _

Wykonanie:

  1. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę (można posłużyć się mikserem). Oddzielamy białka od żółtek – białka zostawiamy w oddzielnej miseczce do ubicia. Żółtka dodajemy do masła z cukrem, wciąż ucierając/ubijając. Do tego wszystkiego wsypujemy zmieszane ze sobą mąki i porządnie mieszamy.Teraz musimy zrobić sztywną pianę z białek i  szczypty soli i dodać ją do masy, delikatnie mieszając całość łyżką.
  2. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej dodajemy aromat, a do drugiej kakao i cynamon. Teraz możemy nagrzać piekarnik do 200ºC, przełączyć na górną płytę i przygotować blaszkę na babkę przesmarowując tłuszczem wnętrze i obsypując bułką tartą. Siekamy orzechy.
  3. Czas na pieczenie. Pierwszą warstwę (ok. pół centymetra) rozsmarowujemy w blaszce, pieczemy przez ok. 3 minuty, wyciągamy z piekarnika i pokrywamy ją kolejną. Powtarzamy proces. Możemy co jakiś czas dodać orzechy, przekrywając je ciastem. Warstwy muszą być cienkie i każda kolejna powinna ledwo zakrywać kolejną. Ciasto rozsmarowuje się dobrze łyżką, ale można też użyć do tego specjalnych szpatułek.
  4. Po upieczeniu ostatniej warstwy odstawiamy ciasto do przestygnięcia. Można je udekorować według uznania lukrem lub polewą czekoladową.
    _
    IMAG3229
    _

Życzę Wam spokojnych i smacznych Świąt!

Zostaw odpowiedź