• facebook

Brownie z burakami

Czekolady nigdy dość. Szczególnie, gdy dni nadal są szare i ponure.
Było już brownie z pomidorami, a teraz czas na buraki. Tak, buraki. Dzięki nim ciasto jest bardziej wilgotne i puszyste, a przy okazji są miłą wymówką w czasie diety na zrobienie czekoladowego deseru ;)

_
IMG_9909_

Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady 90% i jedna 70%
  • 250 g masła
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 250 g buraków
  • 3 łyżki dżemu (najlepiej domowego) z porzeczki – opcjonalnie
    _
    Wykonanie

    1. Najpierw przygotujmy buraki. Wolałam je upiec niż ugotować i dlatego umyłam je i włożyłam w całości (w skórce) na blaszce do piekarnika. Użyłam małych buraków, a więc ich czas pieczenia trwał ok. 40 minut. Po tym czasie obieramy je ze skórki i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki.
    2. W rondlu rozpuszczamy masło. Kruszymy czekoladę i dodajemy do masła, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Odkładamy na chwilę do przestygnięcia. 
    3. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Należy je stopniowo dodawać do czekoladowej masy, mieszając. 
    4. Na samym końcu dodajemy starte buraki i dżem. Mieszamy. Wykładamy masę do formy (okrągła ok. 23 cm śr.) i wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
      _
      IMG_9910

Zostaw odpowiedź