• facebook

Kruche ciasteczka korzenne

Wśród świątecznych smakołyków nie może zabraknąć słodkości – wszyscy o tym wiedzą. Wśród pierników, pierniczków i makowca można zaserwować także orzeźwiające, pachnące pomarańczą i imbirem ciasteczka. Zadowolenie gwarantowane!

_

ciasztko

_

Składniki:

  • 200 g masła (temp. pokojowa)
  • ok. 400 g mąki pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka (białka do posmarowania ciastek przed pieczeniem)
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • łyżka miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • polewa: łyżka mleka, dwie łyżki gorącej wody, tabliczka czekolady, kropla aromatu pomarańczowego

_

Wykonanie:

  1. Suche składniki mieszamy w misce. Do oddzielnego naczynia wkładamy masło, skórkę pomarańczową i żółtka. Mieszamy ciasto, dodając do mokrych stopniowo suche składniki, szybko zagniatając lub używając drewnianych łyżek.
  2. Wykładamy ciasto na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Wycinamy foremkami wybrane kształty. Wykrojone ciastka wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Smarujemy je białkiem. Jeśli mamy życzenie, aby ciasteczka posłużyły jako ozdoba na choince, to przed pieczeniem należy wbić w odpowiednie miejsce kawałek wykałaczki i pozostawić tak na czas pieczenia.
  3. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wykładamy do przestygnięcia.
  4. Czas na polewę. Będą nam potrzebne dwa rondelki – większy i mniejszy. Do większego wlewamy wodę i podgrzewamy (nie gotujemy). Wkładamy na gorącą wodę mniejszy rondelek i wlewamy do niego mleko oraz kruszymy czekoladę. Mieszamy. Dodajemy aromatu pomarańczowego, gdy czekolada się troszkę roztopi. Dodajemy wody, mieszamy. Polewamy ciastka. Polewa powinna stężeć po pół godziny.

_

Wesołych Świąt!

 

 

Zostaw odpowiedź