• facebook

Ciasteczka owsiane z lawendą i gruszką

W powietrzu czuć już jesień i czas na pożegnanie z latem. Jednym z moich pożegnań było właśnie upieczenie ciasteczek, które pachną letnim ogrodem wypełnionego lawendą i już letnio-jesiennymi gruszkami. Smaki doskonale się uzupełniają, a owsiana baza jest dla nich znakomitym nośnikiem :) Zapraszam!

_

SONY DSC

_

Składniki:

  • 150 g masła
  • 150 g mąki
  • 150 g płatków owsianych
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki suszonej lawendy
  • 2 małe gruszki (wydaje mi się, że użyłam nashi)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

_

Wykonanie:

  1. Do miseczki wsypujemy suche składniki i mieszamy. Gruszki myjemy i kroimy (nie obieramy ze skórek) w drobną kostkę.
  2. W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mleko i miód. Mieszamy. Wyłączamy gaz.
  3. Do rondla wsypujemy suche składniki wraz z lawendą i mieszamy wszystko do uzyskania spójnej gęstej, klejącej masy, a pod koniec dodajemy też gruszkę i mieszamy jeszcze kilkoma ruchami.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. 
  5. Ciasteczka formujemy w dłoniach tworząc mniejsze lub większe (według upodobania) okrągłe placuszki i układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  6. Pieczemy ciasteczka przez 6-8 minut. Można je na początku ułożyć na niższym poziomie na 3 minuty, a na kolejne 4 minuty przełożyć blachę na środkowy poziom.
  7. Odkładamy do ostygnięcia. Ciasteczka są idealne do kawy, herbaty lub dla zabieganych na drugie (lub nawet pierwsze!) śniadanie ;) Smacznego!

 

SONY DSC

_

Zostaw odpowiedź