• facebook

Brownie i słony karmel

Z racji tego, że A. odwiedziła mnie w ten letni czas, postanowiłyśmy cos razem upichcić. Temperatury troszkę zelżały więc wieczorem można wreszcie poszaleć z ciastami i ciasteczkami ;) Postanowiłysmy zrobić brownie, a do tego krem ze słonego karmelu. Ze względu na brak serka mascarpone w okolicy, został on zastąpiony wariacją twarogu ze śmietaną i dlatego też krem jest lekko serowy w smaku – w mojej kuchni nie może się obejśc bez kombinacji ;) 

_

Oto i brownie w towarzystwie kremu na solonym karmelu – deser, którym można się delektować przez dłuższą chwilę. Zaleca się dawkowanie w małych ilościach ;)

_

SONY DSC

_

~Brownie~

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 120 g mąki pszennej (mozna zastąpić kukurydzianą/jaglaną)
  • 3 jajka
  • pół szklanki brązkowego cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego

_

Wykonanie:

  1. Masło rozpuszczamy do połowy i dodajemy 200 g czekolady pokruszonej w kostki. Mieszając rozpuszczamy całość. 
  2. Ubijamy z cukrem brązowym i wanilinowym jajka. Dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą i na niskich obrotach mieszamy całość. Dodajemy mąki i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Siekamy resztę czekolady.
  4. Do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem blaszki (użyłam kwadratowej ok. 20×20 cm) wykładamy gotowe ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wysypujemy na wierzch posiekaną czekoladę.
  5. Pieczemy przez ok. 12-15 minut. Odkładamy, aby ciasto wystygło.

_

SONY DSC

_

~Krem~

Składniki:

  • szklanka brązowego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 250 g tłustego twarogu i 3 łyżki śmietany 12% LUB 250 g serka mascarpone
  • pół łyżeczki grubo zmielonej soli morskiej

_

Wykonanie:

  1. Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Czekamy aż cukier sie rozpuści, nabierając złocistego koloru. Nie mieszamy. Jeśli mamy twaróg i śmietanę, to miksujemy oba produkty ze sobą do uzyskania kremowej konsystencji.
  2. Zdejmujemy karmel z ognia. Dodajemy twarogu ze śmietaną lub mascarpone. Mieszamy całość.
  3. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy sól i mieszamy. 

_

SONY DSC

8 komentarzy

  1. ~Anna · 2 września 2015 Odpowiedz

    ależ tu pysznie
    i jak tu się odchudzać :)

    dla tych co na diecie polecam metodę amerykańskich aktorek na płaski brzuch… w 8 minut

    http://odchudzaniejestproste.pl/sekret-amerykanskich-aktorek-na-plaski-brzuch-8-minut/

    sekret rodem z Hollywood
    :)

    pozdrawiam

  2. ~Ania · 2 września 2015 Odpowiedz

    Super połączenie smaków, ja proponuje smaczne domowe sery DP zrobienia przez każdego http://blog.winoiser.com

  3. ~bułka z chlebem · 2 września 2015 Odpowiedz

    Rewelacyjne połączenie smaków. Do siebie zapraszam na pyszne i delikatne Raffaello na krakersach, które również ma połączone smaki słone i słodkie.
    http://bulkazchlebem.pl/raffaello

  4. ~tss · 2 września 2015 Odpowiedz

    Bardzo ciekawe przepisy :) Polecam również ganache – masę na krem, polewę, trufle – http://www.stachurska.eu/?p=15341 ;

Zostaw odpowiedź