• facebook

Czekoladowa Jagła…

…czyli propozycja ciasta dla bezglutenowców.

IMAG1461

_

Dzięki A., która jest na diecie bezglutenowej poznałam przepis na „brownie jaglane”. Ciut zmodyfikowałam przepis i wyszło takie oto ciasto, które wolę zwać po prostu czekoladowym niż brownie ; ) Jest proste w wykonaniu, sycące i smaczne.  Nie wyszło dokładnie tak jak planowałam, więc w przepisie pojawią się także porady, które pomogą ulepszyć smak i konsystencję – zapraszam!

_

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 5 jajek
  • 100 ml oleju
  • 1,5 tabliczki czekolady deserowej
  • 1,5 szklanki mleka 
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 dojrzały banan
  • garść pokruszonych orzechów włoskich

_

Wykonanie:

  1. Do rondla wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy. W międzyczasie dobrze jest sparzyć kaszę jaglaną na sitku (wrzątkiem z czajnika), aby pozbyć się cierpkiego posmaku. Gdy woda się zagotuje, wsypujemy kaszę i gotujemy (co jakiś czas mieszając!) do momentu wchłonięcia wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Do kaszy wlewamy pół szklanki mleka, mieszamy i blendujemy lub miksujemy – bardzo dokładnie – do uzyskania gęstej „budyniowej masy”. W osobnej misce rozbełtujemy jajka i wstawiamy czekoladę do kąpieli wodnej, aby się rozpuściła (kąpiel wodna: do większego rondelka z wodą wkładamy mniejszy, do którego kruszymy czekoladę i podgrzewamy całość na średnim ogniu). Do kaszy dodajemy resztę mleka, jajka, olej i miksujemy razem. 
  3. W osobnym naczyniu łączymy kakao, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciekłej masy, mieszając dokładnie. Później dodajemy rozpuszczoną czekoladę, wciąż mieszając.
  4. Blaszkę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Może być ona okrągła i wtedy ciasto będzie wyższe i bardziej mokre, ale równie dobrze można użyć standardowej prostokątnej blachy i uzyska się ciasto niższe, bardziej suche. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 
  5. Kroimy na plastry banana. Wylewamy część ciasta na blaszkę. Układamy kawałki banana i zalewamy resztą ciasta. Na wierzch wysypujemy orzechy. Pieczemy przez około godzinę (dla wyższego ciasta najlepiej godzinę i ok. dwadzieścia minut).
  6. Ciasto musi całkowicie wystygnąć, bo inaczej zacznie się rozpadać.

_

IMAG1469

      Życzę smacznego! ; )     

_

P.S. Przepraszam za jakość zdjęć, ale nie mam przy sobie aparatu i ratowałam się telefonem.

3 komentarzy

  1. ~bryssska · 7 marca 2015 Odpowiedz

    ciekawy pomysł i wygląda jak by było z kruszonymi herbatnikami;

Zostaw odpowiedź