• facebook

Brownie Pomidorowe

Tak. Pomidory i słodkie ciasto – któż by pomyślał? A jednak ;) Próbując znaleźć sposób na pozbycie się kilku szklarnianych owoców, trafiłam na taki właśnie przepis i postanowiłam po swojemu go wykorzystać. Co tam ciasta marchewkowe i dyniowe – zróbmy pomidorowe brownie! ;)

_

IMAG0513

_

Składniki (blaszka 24 x 24 cm):

  • 300 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 3 – 4 pomidory (średniej wielkości) – użyłam malinowych
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 120 g cukru trzcinowego
  • garść orzechów pecan (lub włoskich)

Przygotowanie:

  1. Pomidory oparzamy i obieramy ze skórek. Kroimy bardzo drobno. Odkładamy na bok. Siekamy orzechy.
  2. Rozpuszczamy masło na małym ogniu, dodając pokruszonej czekolady, aby także się rozpuściła. Mieszamy co jakiś czas, aby uzyskać jednolitą, gęsta masę. Odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Jajka ubijamy z cukrem, żeby uzyskać puszystą masę. Mąkę mieszamy z kakao.
  4. Teraz wystarczy mieszać lub miksować na małych obrotach masę z jajek i cukru i dodawać na przemian mąkę z kakao, masę czekoladowo-maślaną, pomidory i orzechy. Uzyskamy gęstą, czekoladową masę.
  5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. pół godziny. 

IMAG0510

Smacznego!

3 komentarzy

  1. ~gin · 14 września 2014 Odpowiedz

    Ciasto z dodatkiem pomidorów zrobi wrażenie na każdym :)

  2. ~codojedzenia · 26 września 2014 Odpowiedz

    Piekłam brownie ze szpinakiem, więc z pomidorami też bym nie pogardziła!

  3. ~ladylaura · 19 października 2014 Odpowiedz

    Z pomidorami ,no ,no ,tego się nie spodziewałam.Pyszne.

Zostaw odpowiedź