• facebook

Warstwowe z malinami

Wiem, wiem – od dawna nic tu się nie działo, ale na szczęście dziś znalazłam chwilę żeby stworzyć ciasto warstwowe z uwielbianymi przeze mnie konfiturami malinowymi. Zapomnianą w lodówce kruszonkę (nadwyżka z zeszłotygodniowego ciasta drożdżowego) także udało się tutaj wykorzystać.

Wyszło pyszne! Idealnie skomponowało się ze smakiem popołudniowej kawy i świergotem rozochoconych ciepłem ptaków…

Inspirowałam się przepisem z bloga
http://slodko-slony.blogspot.com/
:)

Zapraszam!

_

_

_

_

_

_

Składniki:

  • 300 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g skrobii ziemniaczanej
  • 250 g cukru brązowego
  • 7 jaj
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego/łyżeczka aromatu waniliowego
  • kilka łyżek ulubionej konfitury
  • kruszonka z 1/4 kostki masła, cukru i mąki

_

Wykonanie:

  1. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę (można posłużyć się mikserem). Oddzielamy białka od żółtek – białka zostawiamy w oddzielnej miseczce do ubicia. Żółtka dodajemy do masła z cukrem, wciąż ucierając/ubijając. Do tego wszystkiego wsypujemy zmieszane ze sobą mąki i porządnie mieszamy.Teraz musimy zrobić sztywną pianę z białek i  szczypty soli i dodać ją do masy, delikatnie mieszając całość łyżką.
  2. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej dodajemy cukier wanilinowy lub aromat, a do drugiej kakao. Teraz możemy nagrzać piekarnik do 200ºC, przełączyć na górną płytę i przygotować blaszkę (średnica ok. 20 cm) wykładając spód papierem do pieczenia i przesmarowując tłuszczem wnętrze.
  3. Można rozkładać warstwy jak na blogu slodko-kwasny.blogspot.com, ale ja trochę zakombinowałam:Warstwy muszą być cienkie i każda kolejna powinna ledwo zakrywać kolejną (ja kładłam później na przemian: tam gdzie jasne ciasto – ciemne i na odwrót). Masy rozsmarowuje się dobrze łyżką, ale można też użyć do tego specjalnych szpatułek. Każdą warstwę pieczemy ok. 3-4 minut, wkładając blaszkę blisko górnej płyty piekarnika.
  4. Gdy masa się skończy, należy odstawić ciasto, aby wystygło. W tym czasie wysypałam na blaszkę gotową kruszonkę i zapiekłam ją przez ok. 15 minut w rozgrzanym już piekarniku. Po wystygnięciu ciasta i kruszonki rozsmarowałam malinową konfiturę i wysypałam na nią kruszonkę. Ciasto gotowe!

_

 

Życzę powodzenia i smacznego! ;)

Chrapka

 

 

22 komentarzy

  1. ~Students Kitchen · 14 marca 2014 Odpowiedz

    Ciacho wygląda obłędnie. :)

  2. ~Martyna ;) · 14 marca 2014 Odpowiedz

    Moje wypieki to może i nie najgorzej smakują, ale nie wyglądają tak pięknie jak Twoje! <3 Zdolniacha! ;)

    • Chrapka · 14 marca 2014 Odpowiedz

      Dziękuję ;) Bardzo lubię estetyczne dania i staram się żeby i moje jakoś wyglądały, ale przede wszystkim smakowały :D Bo o smak tu przecież chodzi ;)

  3. ~flavors · 14 marca 2014 Odpowiedz

    To wygląda wręcz wspaniale!

  4. ~aga · 20 marca 2014 Odpowiedz

    Ale piekne! Mnie nie wychodza takie ladne zdjecia :-( Z warstwowych ciast polecam Ci też miodownik:
    http://przepisytv.blogspot.com/2014/01/miodownik-rosyjski.html

    Ciasta z malinami to jedne ulubionych mojego męża ;-) Muszę mu zrobić Twoje warstwowe! ;-)

  5. ~babka · 20 marca 2014 Odpowiedz

    to jest pyszne :)
    a ja dziś zapraszam na babke piaskową
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/babka-piaskowa.html

    pozdrawiam!

  6. ~mama · 20 marca 2014 Odpowiedz

    pyszne:) zobacz też mój sposób na proste i pyszne ciasto z malinami
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/10/ciasto-z-malinami.html

  7. ~ulubione przepisy Barbary · 20 marca 2014 Odpowiedz

    zapowiada się pysznie, chętnie poczęstowałby się choćby kawałkiem,ale się nie da:-( pozostaje mi zajrzeć do mojej szafki:-)
    Pozdrawiam

    • Chrapka · 20 marca 2014 Odpowiedz

      Ładna pogoda powraca więc do popołudniowej kawy, delektując się kawałek po kawałku w promieniach wiosennego słońca, jest idealne ;) a jeśli znów wrócą deszcze – zawsze to jakaś cząstka pocieszenia w takim smakołyku ;) Miłego pieczenia i smakowania!
      Pozdrawiam;)

  8. Kuchnia Biegacza · 20 marca 2014 Odpowiedz

    Ja zawsze mrożę kruszonkę, która mi zostanie. A że dżemów ci u mnie dostatek ;) to też coś pokombinuję :)
    http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/

  9. ~bunia · 20 marca 2014 Odpowiedz

    Ale to ciasto wygląda apetycznie, czy mogę prosić o kawałeczek :) Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

    • Chrapka · 20 marca 2014 Odpowiedz

      Niestety, istnieje już tylko w słodkiej przeszłości ;) za to zapraszam do pieczenia, próbowania i częstowania (u mnie w domu zniknęło w mig) ;)

  10. ~Ola · 20 marca 2014 Odpowiedz

    Piękne :) Dodaję do ulubionych żeby sama zrobić :)
    http://chillijemy.blogspot.com/

  11. ~tss · 20 marca 2014 Odpowiedz

    Inspirujący przepis, dziękuję. Polecam babkę pomarańczową, wyraźnie owocową – http://www.stachurska.eu/?p=16103 .

  12. ~maja · 20 marca 2014 Odpowiedz

    Wygląda przepysznie – na pewno wypróbuję ten przepis. Ja w zamian polecam ciasto warstwowe z jabłkami: http://kuchniaidom.pl/ciasto-warstwowe-z-kremem-i-jablkami/

  13. ~Kopalnia Smaku · 20 marca 2014 Odpowiedz

    Smakowicie prezentuje się Twoje ciasto, ja polecam ciasto marchewkowe przekładane masą z serka philadelphia: http://www.kopalniasmaku.pl/przepisy/76-100063-ciasto_marchewkowe.html

Zostaw odpowiedź